Pretraga

Dobro došli

Opština Plav

U službi građana

Obavještenje

POSLJEDNJI OKRUGLI STO PROJEKTA O DEMENCIJI U CRNOJ GORI ISTAKNUO VAŽNOST IZGRADNJE JAČIH MREŽA PODRŠKE

 

U okviru projekta “Zaštita prava na dostojanstveno starenje i prevencija demencije”, koji realizuju Zavod Krog i Udruženje Impuls, je bio održan četvrti po redu Okrugli sto. Projekat finansiraju Evropska unija u Crnoj Gori uz kofinansiranje Ministarstva vanjskih poslova Republike Slovenije i Ministarstva javne uprave Crne Gore. Skup je okupio ključne aktere iz oblasti zaštite starijih građana, gdje je prisustvovao i predstavnik Opštine Plav koja je pridruženi partner na projektu. Okruglu sto jebiousmjeren na temu “Važnost izgradnje mreže podrške za osobe oboljele od demencije i njihove njegovatelje”.

Okrugli sto je održan povodom obilježavanja Svjetskog dana Alchajmerove bolesti, 21. septembra 2023. godine, u Nikšiću, i predstavljao je značajan korak u unapređenju brige o osobama koje se suočavaju sa demencijom i njihovim njegovateljima. Cilj ovog skupa bio je naglasiti važnost stvaranja mreže podrške za ove osobe i pružiti smjernice lokalnim samoupravama i institucijama za unapređenje planova socijalne i dječje zaštite na lokalnom nivou.

Na Okruglom stolu su prisustvovali predstavnici lokalnih samouprava Nikšić i Plužine,centara za socijalni rad Nikšić i Podgorica, Crvenog krsta Nikšić, Zavoda za socijalnu i dečju zaštitu, mentori i volonteri na projektu, kao i predstavnici drugih relevantnih institucija. Diskusije su bile inspirativne, a razmjena iskustava i ideja među učesnicima doprinijela je dubljem razumijevanju izazova sa kojima se suočavaju osobe oboljele od demencije i njihovi njegovatelji.

Tokom skupa su predstavljene smjernice koje će pomoći lokalnim samoupravama i institucijama da unaprijede svoje planove socijalne i dječje zaštite i time doprinesu boljem kvalitetu života osoba sa demencijom.

Ovaj Okrugli sto je primjer kako zajednički rad i saradnja mogu donijeti pozitivne promjene u društvu. Projekat “Zaštita prava na dostojanstveno starenje i prevencija demencije” nastavlja sa predanim radom na ostvarivanju svojih ciljeva, a radujemo se budućim inovacijama i dostignućima u oblasti zaštite starijih građana i prevencije demencije.

Korisni linkovi

Kontakt

Opština Plav

Čaršijska b.b. Plav

84325 Crna Gora


+382 51 251 420

kabinet@plav.me

Copyright © 2024 Opština Plav • Sva prava zaštićena.