Pretraga

Dobro došli

Opština Plav

U službi građana

Canović u Briselu: Lokalnim samoupravama dati značajniju ulogu u procesu EU integracije

Lokalne samouprave u velikoj mjeri utiču na približavanje procesa evropske integracije Crne Gore građanima, usljed neposrednog kontakta i saradnje sa njima, pa samim tim u tom dijelu treba da imaju značajniju ulogu, poručio je predsjednik opštine Plav Nihad Canović na XX sjednici Zajedničkog savjetodavnog odbora Komiteta regiona Evropske unije i Crne Gore (ZSO) održanoj u okviru Dana proširenja u Briselu.

Canović je tokom tematske sesije posvećene faiskalnoj decentralizaciji kazao da građanima treba ukazati na benefite pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji, te da se to najuspješnije može postići kroz aktivnosti u oblasti sistema lokalne samouprave.

„Lokalne uprave su prvi kontakt građana sa javnim službama, stoga je neophodno dati im značajniju ulogu u procesu evropske integracije“, rekao je Canović. On je ukazao na potrebu pojednostavljivanja procedura za učešće u programima podrške i korišćenje pomoći koju EU usmjerava ka građanima.

„Neophodno je pojednostaviti procedure za dobijanje grantova od EU, jer će na taj način građani najbolje vidjeti benefite pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji. Samim tim podrška procesu evropske integracije će dalje rasti“, istakao je Canović.

Sjednica ZSO bila je posvećena temi „Crnogorske opštine i proces pristupanja EU“. Značaj ovog susreta ogleda se u promovisanju dijaloga i saradnje između regionalnih i lokalnih vlasti EU i lokalnih vlasti Crne Gore na putu pridruživanja Crne Gore Evropskoj uniji, posebno kada se u obzir uzme uloga koju lokalne samouprave imaju u sprovođenju javnih politika koje su u interesu svih građana.

Zajednički savjetodavni odbor između Komiteta regiona EU i Crne Gore formiran je odlukom Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje Crne Gore i EU. Ovakvim vidom saradnje crnogorske lokalne vlasti se pripremaju za budući rad u okviru EU nakon članstva.

Dan proširenja EU je događaj posvećen podizanju svijesti o lokalnoj i regionalnoj dimenziji procesa proširenja, tokom kojeg se razmjenjuju iskustva i dobre prakse o tome kako uključiti lokalne i regionalne vlasti u politiku proširenja EU.

Na XX sjednici Zajedničkog savjetodavnog odbora Komiteta regiona Evropske unije i Crne Gore, pored predsjednika opštine Plav, učestvovali su gradonačelnica Podgorice Olivera Injac, predsjednik opštine Bar Dušan Raičević, predsjednik opštine Žabljak Radoš Žugić i predsjednik opštine Bijelo Polje Petar Smolović, kao i generalna sekretarka Zajednice opština Mišela Manojlović.

Povezane vijesti


Program mjera za podsticaj razvoja poljoprivrede za 2024.godinu

Predsjednik Opštine uputio čestitku povodom 9. maja – Dana Evrope i Dana pobjede nad fašizmom

Čestitka povodom Vaskrsa

Predsjednik Opštine Plav podržao inicijativu gradonačelnice Sarajeva

Opština Plav

Čaršijska b.b. Plav

84325 Crna Gora


+382 51 251 420

kabinet@plav.me

Copyright © 2024 Opština Plav • Sva prava zaštićena.