Pretraga

Dobro došli

Opština Plav

U službi građana

Okrugli sto „Institucionalni smještaj kao oblik zaštite osoba sa demencijom“

Zavod KROG (Slovenija) i projektni partner NVO IMPULS (Crna Gora) udružili su snage kako bi zaštitili prava na dostojanstveno starenje na sjeveru Crne Gore i odgovorili na potrebe starijih osoba sa demencijom ili starije osobe sklone demenciji i psihosocijalne potrebe njihovih njegovatelja. U projekat su se uključili i pridruženi partneri: Opština Plav, Opština Gusinje, Opština Nikšić i Crveni krst Nikšić, Crveni krst Plav, Izviđačka četa Prokletije i JU Centar za socijalni rad za opštine Nikšić, Plužine i Šavnik. Projekat finansira Evropska unija.

U okviru projekta „Zaštita prava na dostojanstveno starenje i prevencija demencije“, u Plavu je 14.09. 2022 organizovan drugi od četiri okrugla stola na temu „Institucionalni smještaj kao oblik zaštite osoba sa demencijom“.

Okruglom stolu, koji je okupio sve relevantne aktere u procesu institucionalnog smještaja, prisustvovali su predstavnici Ministarstva rada i socijalnog staranja, opština Plav, Nikšić i Gusinje, Crvenog krsta iz Plava i Nikšića, Centara za socijalni rad iz Nikšića, Berana i Pljevalja, Domova starih iz Risan, Podgorice i Nikšića, kao i predstavnici nevladinih organizacija iz opštine Plav.

Predstavnici su govorili o trenutnoj situaciji u oblasti institucionalnog zbrinjavanja osoba sa demencijom i najbitnijim problemima sa kojima se susreću u ovoj oblasti (stigma vezana za institucionalno zbrinjavanje osoba sa demencijom, nedostatak politika, lokalnih planova i strategija za socijalne usluge za osobe s demencijom i njihove njegovatelje, nedostatak infrastrukture za pružanje socijalnih usluga osobama s demencijom, nedostatak interesa državnih struktura da zaštite potrebe osoba s demencijom i njihovih njegovatelja, nedostatak statističkih podataka o osobama s demencijom i njihovim potrebama, nedostatak dobrih praksa, nedostatak neformalnih oblika podrške, nedostatak odgovora na potrebe starijih osoba sa demencijom i nedostatak odgovora na psihosocijalne potrebe njihovih njegovatelja itd.).

Svi učesnici okruglog stola govorili su o mogućnostima pružanja kvalitetne institucionalne podrške osobama sa demencijom i njihovim njegovateljima. Jednoglasni su bili u ocjeni da se usluge za osobe sa demencijom uglavnom svode samo na institucionalnu zaštitu, dok je podrška onima van ustanova nedovoljna, a prema do sada dobijenim podacima, u ruralnim područjima Crne Gore takvih je većina.

U okviru okruglog stola razgovaralo se o stvaranju mreže u okviru koje bi institucije međusobno razmjenjivale iskustva i znanja i zajednički osmišljavale efikasan odgovor na potrebe osoba s demencijom i psihosocijalne potrebe njihovih njegovatelja, te pripremi akcionog plan za součavanje sa problemima demencije na sjeveru Crne Gore.

Povezane vijesti


Predsjednik Opštine Plav podržao inicijativu gradonačelnice Sarajeva

Predstavljene mogućnosti studiranja na vojnim akademijama u Republici Turskoj

Čestitka povodom nastupajućeg mjeseca Ramazana

Održana panel diskusija “Prokletije – između razvoja i zaštite”

Opština Plav

Čaršijska b.b. Plav

84325 Crna Gora


+382 51 251 420

kabinet@plav.me

Copyright © 2024 Opština Plav • Sva prava zaštićena.