Pretraga

Dobro došli

Opština Plav

U službi građana

U Plavu otvorena prva regionalna zimska manifestacija: Tromeđa – jedan dan, jedan vrh, skijaš tri države

Prva regionalna zimska manifestacija “Tromeđa – jedan dan, jedan vrh, skijaš tri države”, otvorena je danas u Plavu svečanim programom, a otvaranju je prethodilo potpisivanje memorandum o saradnji između šest opština iz Crne Gore, Kosova i Albanije.

Memorandum o saradnji potpisali su: predsjednik opštine Plav Nihad Canović, predsjednik opštine Gusinje Sanel Balić, predsjednik opštine Peć Gazmend Muhadžeri, predsjednik opštine Dečani Baškim Ramosaj, predsjednik opštine Junik Ruždi Šehu i predsjednik opštine Tropoja Redž Biberi.

Šestodnevnu manifestaciju otvorio je predsjednik opštine Plav Nihad Canović, riječima da pored toga što je otvaranje jedne perspektivne zimske manifestacije od velikog značaja za sve koji su dio ovog projekta, dodatno je važno to što upravo ova saradnja simbolizuje jedinstvo. Zato što, kako je dodao, tromeđa predstavlja tačku gdje se na visini od 2.366 metara nadmorske visine, dodiruju tri granice: Crne Gore, Albanije i Kosova.

“Upravo ovaj izvanredan geografski položaj čini Bogićevicu posebnom i simboličnom. Jer, tromeđa na ovoj planini nije samo geografski fenomen, već i snažan znak saradnje, razumijevanja i ispreplijetane prošlosti ovih prostora. Ona, sa svojim strmim vrhovima i prostranim dolinama, svjedoči o vjekovima starim migracijama, trgovini i kulturološkoj razmjeni. Ovaj region je bio dom kultura mnogih naroda, dom najljepše prirode”, rekao je Canović.

Canović je u obraćanju naglasio značaj saradnje i prijateljstva, ali i istakao sve prednosti ovog geografski povoljnog i prirodno bogatog područja. “Ne zna Tromeđa za granice. Ne zna Bogićevica za podjele. Ali zato zna da bude dobar dom rijetkim biljnim i životinjskim vrstama. Zna da sačuva snijeg za sve nas do maja. Zna da nas poveže kako bismo očuvali ovo prirodno bogatstvo koje se rijetko nalazi. I zna da ona nije presjek linija na karti, već mjesto susreta naroda. Da možemo razumjeti vjetar dok prelazi preko onih stijena i planinskih vijenaca, ne bi nam umio reći baš ništa o administrativnoj podjeli granica, ali bi, uvjeren sam, umio ispričati bezbroj priča o ljudima koji su tuda prolazili”, kazao je Canović.

Prema njegovim riječima, perspektiva ovog područja leži u turističkoj, ekonomskoj i ekološkoj saradnji. “Naši preci ostavili su dakle tragove u snijegu, a ti tragovi su tragovi naše zajedničke budućnosti. Na nama je sada da ih pretočimo u moderno doba kroz partnerstva u turizmu, ekologiji, ekonomiji.

Na nama je sada da, ako budemo imali razložnosti, a siguran sam da je imamo, polazeći baš od onog mjesta, projektima poput “Tromeđa – Jedan dan, jedan vrh, skijaš tri države” stvorimo jednu posebnu zajednicu. Jer u krajnjem, i naš glavni cilj – EU, je započela svoj život i uvijek se naslanja na ideju o prijateljstvu i saradnji”, naglasio je predsjednik opštine Plav.

Predsjednik Canović je istako i značaj puta Murino–Čakor-Peć, koji je kako je dodao, nekada bio žila kucavica za naselja u Limskoj dolini. Međutim, on je naveo da insistiranje na otvaranju graničnog prelaza prema Peći ne znači odustajanje od putnog pravca Plav-Bogićevica-Dečane, koji je novo poglavlje turističkog i privrednog razvoja ovog područja. Prema njegovim riječima ovaj putni pravac, simbol je oslanjanja ljudi sa ovog područja jednih na druge.

Pomenuo je takođe i planove u vezi sa prelazom Ćafa Vranica. Koji je, kako je kazao, još jedan simbol dobrosusjedske saradnje i razvoja ekonomija, zbog čega će biti nastavljeno insistiranje na otvaranju tog graničnog prelaza.

Nakon Canovića prisutnima su se obratili i ostali predsjednici opština potpisnica memoranduma. O tome kako se uspostavila i u dvadesetogodišnjem periodu odvijala prekogranična saradnja Plava i Gusinja sa susjednim opštinama, kao i o izazovima i istorijskom kontekstu, govorio je Enes Drešković, jedan od entuzijasta i vinovnika formalizacije saradnje ali i danas započete manifestacije.

Na svečanosti je prikazan film „20 godina prekogranične saradnje prijatelja Prokletija“ posvećen aktivnostima koje su realizovane tokom ovog perioda, kao i kratak film o dugogodišnjim aktivnostima koje su dovele do inicijative za organizovanje ove manifestacije.

Takođe, za pristune je upriličen i kulturno-umjetnički program igara sve tri države.
Sporazuma o saradnji i organizovanju manifestacije “Tromeđa – jedan dan, jedan vrh, skijaš tri države”, potpisali su predsjednik opštine Plav Nihada Canović, direktor Nacionalnog parka Prokletije Miralem Metjahić, predsjednica Planinarskog saveza Crne Gore Tatjana Ivanović i predsjednik Planinarsko-sportskog kluba „Hrid“ Enes Drešković..

 

PR Služba
Opština Plav

Povezane vijesti


Predsjednik Opštine Plav podržao inicijativu gradonačelnice Sarajeva

Predstavljene mogućnosti studiranja na vojnim akademijama u Republici Turskoj

Čestitka povodom nastupajućeg mjeseca Ramazana

Održana panel diskusija “Prokletije – između razvoja i zaštite”

Opština Plav

Čaršijska b.b. Plav

84325 Crna Gora


+382 51 251 420

kabinet@plav.me

Copyright © 2024 Opština Plav • Sva prava zaštićena.