Pretraga

Dobro došli

Opština Plav

U službi građana

Završni dogođaj projekta ” Zaštita prava na dostojanstveno starenje i prevencija demencije”

USPJEŠAN ZAVRŠNI DOGAĐAJ NA PROJEKTU KOJI SE BAVI PITANJEM  DEMENCIJE

Zavod Krog iz Slovenije i NVU Impuls iz Crne Gore uspješno su organizovali završni događaj projekta „Zaštita prava na dostojanstveno starenje i prevencija demencije“, koji se realizuje od januara 2022. do kraja decembra 2023. godine na sjeveru Crne Gore.

Događaj je održan u petak 10. novembra 2023. Godine, u Tehnopolisu, u Nikšiću i imao je za cilj razmjenu iskustava, predstavljanje rezultata projekta i dobrih praksi važnim lokalnim donosiocima odluka, stručnjacima, nevladinim organizacijama, relevantnim institucijama i široj javnosti.Prisustvovao je i predstavnik Opštine Plav koja je pridruženi partner na projektu.

Učesnici događaja, koji je moderirala gospođa Marija Razić, upoznali su se sa ključnim projektnim aktivnostima kroz prezentaciju Marine Doknić iz NVU Impuls, uključujući i prvo istraživanje potreba starih, osoba sa demencijom, njihovih porodica i staratelja, koje je realizovano u okviru projekta 2022. godine.Ispostavilo se da se pojam demencije u Crnoj Gori ne shvata na pravi način i tretira samo kao simptom starenja i kao takvom mu se ne posvećuje dovoljno pažnje. U zemlji ne postoji nijedan strateški akt koji ima za cilj direktnu zaštitu osoba sa demencijom i podršku njihovim porodicama, koje osjećaju najveći uticaj njegovanja osobe oboljele od demencije. Zajedno sa projektnim partnerom smatramo da ovi važni statistički i istraživački podaci o demenciji mogu poslužiti kao osnova za dalja istraživanja, a u budućnosti i za zakone i strategije na nacionalnom i lokalnom nivou u vezi sa sistemskom brigom i podrškom osobama oboljelim od demencije i članovima njihovih porodica. Glavne projektne aktivnosti bile su posvećene i obuci volontera za rad sa osobama sa demencijom i njihovom mentorstvu za pružanje laičke psihosocijalne podrške navedenim ciljnim grupama. U okviru projekta kreiran je E-priručnik koji omogućava edukaciju narednih generacija volontera. Brojne aktivnosti su takođe bile usmjerene na aktivno podizanje svijesti stanovništva o demenciji, smanjenje stereotipa i predrasuda koji su i dalje veoma prisutni u društvu.

Događaju je prisustvovao i predsjednik Opštine Nikšić, Marko Kovačević, koji je dodatno istakao podršku Opštine projektnim aktivnostima, dobrim praksama i uključivanju volontera u pružanje usluga za koje su kvalifikovani, jer su one prepoznate kao veoma potrebne i dobro prihvaćene među ciljnim grupama. U obraćanju predsednika opštine Plužine, još jedne partnerske opštine, g-dina Slobodana Delića, takođe je prepoznat značaj dobre saradnje u budućnosti, kao i u obraćanju gospodina Igora Galića, direktora Instituta za javno zdravlje, koji je važan akter u oblasti sistemskih promjena u korist starih, osoba sa demencijom i njihovih porodica. Doprinos i značaj projekta za podršku u oblasti prava starih i demencije iskazale su i gđa Mladenka Tešić, predstavnica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori i gđa Mirjana Vidakovič, koja je ispred Ambasade Republike Slovenije u Podgorici, istakla dugogodišnju uspješnu saradnju sa Zavodom Krog i istakla da će se ta podrška nastaviti i u budućnosti.

Projekat podržavaju Evropska unija, Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Republike Slovenije i Ministarstvo javne uprave Crne Gore.

Volonteri su učestvovanjem u projektu stekli mnoga teorijska, praktična znanja i vještine. Svoja iskustva ispred volontera predstavili su Lejla Srdanović i Radovan Suknović, ostavljajući poseban trag na završnom događaju. Svi volonteri na projektu i pridruženi partneri dobili su i zahvalnice Zavoda Krog i NVU Impuls kao izraz zahvalnosti za dobru saradnju i uspješno realizovane projektne aktivnosti.

Učesnici završnog događaja pogledali su i video kreiran tokom projekta, čija je svrha podizanje svijesti o demenciji, njenim znacima, prevenciji, te kako i gdje potražiti pomoć. Neizostavan dio završnog događaja bila je i panel diskusija na kojoj su stručnjaci iz oblasti zdravstva i socijalne zaštite dr Damir Adrović, Zoran Vukićević i Marija Stanišić prenijeli ključne informacije o demenciji, šta je neophodno za brigu o starima, i istakli su značaj šire psihosocijalne podrške, koju mogu pružiti i volonteri našeg projekta.

Završni događaj bio je odličan dan za druženje, umrežavanje i podizanja svijesti svih učesnika, partnera, donosilaca odluka i šire javnosti o značaju interdisciplinarne i međugeneracijske saradnje od najveće koristi za sve zainteresovane strane i društvo kao takvo. U Zavodu Krog i NVU Impuls želimo da se zahvalimo svima koji su omogućili uspješnu realizaciju projekta i projektnih aktivnosti i ističemo našu kontinuiranu posvećenost izgradnji društva koje teži blagostanju i što boljem kvalitetu života svih svojih ljudi.

Povezane vijesti


Predsjednik Opštine Plav podržao inicijativu gradonačelnice Sarajeva

Predstavljene mogućnosti studiranja na vojnim akademijama u Republici Turskoj

Čestitka povodom nastupajućeg mjeseca Ramazana

Održana panel diskusija “Prokletije – između razvoja i zaštite”

Opština Plav

Čaršijska b.b. Plav

84325 Crna Gora


+382 51 251 420

kabinet@plav.me

Copyright © 2024 Opština Plav • Sva prava zaštićena.